- Evergrande heeft een schuldenlast van omgerekend ongeveer 260 miljard euro.
- Uit verslag van de Financial Times blijkt dat Chinese steden zeker willen zijn van huizenbouw door het bedrijf en daarom beslag leggen op het geld dat het nog heeft.
- De aankomende beursweek zal wederom in het teken staan van de Evergrande-crisis.
Zeker twee lokale overheden in China hebben beslag gelegd op geld dat het wankele vastgoedconglomeraat China Evergrande Group heeft ontvangen uit de voorverkoop van woningen.
Dat meldt de Financial Times op basis van memo’s die de Britse zakenkrant heeft ingezien. Chinese autoriteiten willen voorkomen dat het geld voor andere doelen dan huizenbouw wordt gebruikt, zoals het afbetalen van schulden.
In een brief eist een toezichthouder voor huisvesting in de stad Guangzhou dat Evergrande de opbrengsten uit de voorverkoop van een stilgelegd bouwproject overmaakt naar een rekening die onder overheidstoezicht staat. In Zhuhai, naast Macau, droeg een lokaal huisvestingsbureau Evergrande deze maand ook op de opbrengsten op een rekening van de overheid te storten.
Evergrande heeft een schuldenlast van omgerekend zo’n 260 miljard euro. Afgelopen week miste het bedrijf een rentebetaling op buitenlandse obligaties, maar gaf vervolgens niet openlijk tekst en uitleg. Een faillissement dreigt, want ook komende week verstrijken termijnen voor afbetalingen.
Wereldwijd zorgt het risico op omvallen voor nervositeit onder beleggers. Het verscherpte toezicht op de geldstromen laat zien dat de Chinese overheid het afbouwen van woningen, die vaak al zijn verkocht, de hoogste prioriteit geeft.
Het bedrijf groeide met behulp van grote hoeveelheden geleend geld uit tot de op één na grootste vastgoedontwikkelaar van China. Maar onlangs werd duidelijk dat die financiële positie onhoudbaar is, vooral nu Beijing strengere leennormen hanteert voor de met schulden overladen vastgoedsector.
Evergrande-crisis hangt boven komende beursweek
De crisis rond het gigantische Chinese vastgoedbedrijf China Evergrande Group zal komende week het financieel- economisch nieuws blijven beheersen. Het is de vraag hoezeer dit ook doorwerkt op de internationale aandelenbeurzen.
Vorige week begon met verliezen op de beurzen in onder andere Amsterdam en New York. Grondstoffenbedrijven werden geraakt door de financiële malaise bij Evergrande. Als de onderneming omvalt kan dit een crisis teweegbrengen in de gehele Chinese vastgoedsector, een belangrijke markt voor bijvoorbeeld staal.
Analisten zeiden daarop dat de kwestie rond Evergrande waarschijnlijk geen "Lehman Brothers-moment" wordt, verwijzend naar de val van de Amerikaanse bank in 2008 die de kredietcrisis verergerde. De Chinese regering zal op tijd ingrijpen om een harde val te voorkomen, zo is de gedachte. Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, verwacht in de eurozone een beperkte impact van een faillissement van Evergrande.
Maar voor de wereldeconomie heeft een echec bij China's op één grootste vastgoedbedrijf mogelijk ook gevolgen als Beijing te hulp schiet. Vastgoed en aanverwante sectoren, zoals de bouw, zijn goed voor 30 procent van de Chinese economie. Als een van de grootste spelers in financiële nood komt, remt dit de economische groei van het land en daardoor ook de mondiale groei.
Daarnaast bestaat het vermogen van Chinese huishoudens voor 70 procent uit de waarde van vastgoed, waardoor ze kwetsbaar zijn voor een huizencrisis, schrijft Bloomberg-columnist Noah Smith.